pakje.gif
Het is Kerst en ik heb het gebruikelijke probleem om te beslissen wat ik je moet geven. Ik weet dat je van veel dingen zou kunnnen genieten — boeken, spelletjes, kleren.

Maar ik ben zeer zelfzuchtig. Ik wil je iets geven dat langer dan een aantal maanden of jaren bij je zal blijven. Ik wil je een geschenk geven dat jou iedere Kerst aan mij zou herinneren.

Als ik je slechts een ding zou kunnen geven, dan zou ik willen dat het een simpele waarheid was, die mij jaren kostte om te leren. Als je haar nu leert, dan zal ze je leven op honderden manieren verrijken. En ze zou kunnen voorkómen dat je met vele problemen geconfronteerd zou worden die mensen hebben geschaadt die haar nooit geleerd hebben.

De waarheid is simpelweg dit:

Niemand is je iets verschuldigd.

Belang

Hoe zou zo een simpele uitspraak belangrijk kunnen zijn? Het lijkt niet het geval, maar als je haar begrijpt kan ze je hele leven zegenen.

Niemand is je iets verschuldigd.

Het betekent dat niemand anders voor jou leeft, mijn kind. Omdat niemand jou is. Elk persoon leeft voor zich; zijn eigen geluk is alles wat hij ooit persoonlijk kan voelen.

Wanneer je je realiseert dat niemand je geluk of iets anders verschuldigd is, wordt je bevrijd van de verwachting wat waarschijnlijk niet zal gebeuren.

Het betekent dat niemand van je moet houden. Als iemand van je houdt, is het omdat er iets speciaals aan je is dat hem geluk geeft. Kom erachter wat dat speciale iets is en probeer het in jou sterker te maken, zodat er zelfs meer van je zal worden gehouden.

Wanneer mensen dingen voor je doen, is het omdat zij dat willen — omdat jij, op één of andere wijze hen iets zinvol geeft dat ervoor zorgt dan men je wil plezieren, niet omdat iemand je iets verschuldigd is.

Niemand moet je aardig vinden. Als jouw vrienden samen met je willen zijn, is het niet uit plicht. Kom te weten wat anderen gelukkig maakt zodat zij bij jou willen zijn.

Niemand moet je respecteren. Sommige mensen kunnen zelfs onaardig tegen je zijn. Maar zodra je je realiseert dat mensen niet verplicht zijn om goed voor je te zijn, zult je leren diegenen te vermijden die je kwaad willen berokkenen. Want jij bent ook hen niets verschuldigd.

Je leven leidend

Niemand is je iets verschuldigd.

Je bent het aan jezelf verschuldigd om de best mogelijke persoon te zijn. Omdat als je dat bent, anderen met jou samen willen zijn, en je van de dingen willen voorzien in ruil voor wat je aan hen geeft.

Sommige mensen zullen niet om met je om willen gaan om redenen die niets met jou van doen hebben. Wanneer dat gebeurt, kijkt dan elders voor de relaties die je wilt. Maak iemand anders probleem niet jouw probleem.

Zodra je leert dat je de liefde en de eerbied van anderen moet verdienen, zult je nooit het onmogelijke verwachten en zul je niet teleurgesteld worden. Anderen zijn niet verplicht hun bezit met je te delen, evenmin als hun gevoelens of gedachten.

Als zij dat wel doen, is het omdat je deze dingen hebt verdiend. En je hebt alle reden om trots te zijn op de liefde die je hebt verdiend, het respect van je vrienden, het bezit dat je hebt verdiend. Maar beschouw ze nooit als vanzelfsprekend. Als je dat doet, kan je ze verliezen. Zij zijn rechtmatig de jouwe; je moet hen altijd verdienen.

Mijn Ervaring

Een grote last was van mijn schouders gehaald op de dag dat ik realiseerde dat niemand mij iets verschuldigd was. Zo lang als ik had gedacht dat er dingen waren die ik verdiend had, was ik mijzelf aan het uitputten — fysiek en emotioneel — omdat ik aan het proberen was om ze te verzamelen.

Niemand is mij moreel gedrag, respect, vriendschap, liefde, beleefdheid, of intelligentie verschuldigd. En zodra ik dat realiseerde, werden al mijn relaties veel meer bevredigend. Ik heb mij gericht op het zijn met mensen die de dingen willen doen, die ik wil dat ze doen.

Dat begrijpen is mij goed van dienst geweest met vrienden, zakenpartners, vriendinnen, toekomstige klanten, en vreemdelingen. Het herinnert mij er constant aan dat ik alleen kan krijgen wat ik wil als ik in de wereld van de ander kan kruipen. Ik moet proberen om te begrijpen hoe hij denkt, wat hij als belangrijk beschouwt, en het meest belangerijk: wat hij wil. Alleen dan kan ik een beroep doen op iemand op zo een manier die mij zal brengen wat ik wil.

En alleen dan kan ik zeggen of ik echt met iemand een relatie wil hebben. En ik kan de belangrijke relaties bewaren voor degenen waarmee ik het meeste gemeenschappelijk heb.

Het is niet gemakkelijk om in een aantal woorden samen te vatten wat mij jaren gekost heeft om te leren. Maar misschien, als je dit geschenk iedere Kerst herleest, zal de betekenis ervan ieder jaar een beetje duidelijker worden.

Dat hoop ik wel, want ik wil meer dan wat dan ook dat jij deze simpele waarheid begrijpt die je vrij kan maken: niemand is je iets verschuldigd.

Als voormalig presidentskandidaat voor de Libertarian Party heeft Harry Browne flink wat ervaring opgedaan in de politiek, en daarnaast als publiek spreker en schrijver. In talloze artikelen en boeken deelt hij zijn opgedane wijsheid. Dit artikel verscheen eerder als ‘A Gift for My Daughter‘ en was oorspronkelijk gepubliceerd op 25 december 1966 als een gesyndiceerde krantencolumn, gewijd aan Harry Brownes 9 jaar oude dochter.

Vertaling door Stichting MeerVrijheid

Dit artikel verscheen eerder op: mvlogo-small.jpg