Vanzelfsprekend moet hier allereerst geschreven worden over de recente daling in de prijs van edele metalen. Ik denk dat de daling van $ 690 naar $ 628 (24 okt.), een dikke 10%, vooral een paniekreactie was vanwege de gijzelaars in Iran. De fundamentele redenen, zoals inflatie en onrust in de wereld zijn niet veranderd; maar er moeten wat kanttekeningen bij gemaakt worden.

  • De gijzelaars in Iran. Het is op dit moment nog te vroeg om te bepalen of deze inderdaad vrijkomen en of ze allemaal in goede gezondheid zijn. De complicaties die zullen ontstaan als de geblokkeerde Iraanse gelden door de U.S. vrijgegeven worden, zijn enorm. Vermoedelijk zullen er dan minstens enkele miljarden uit de U.S. schatkist moeten komen. Dit is natuurlijk rampzalig voor de economie, en, of u het nu leuk vindt of niet, het betekent een vaste goudprijs.
  • De slechte Russische graanoogst. Rusland heeft om graan bij te kopen reeds voor $ 525 miljoen goud verkocht. Deze hoeveelheid is makkelijk opgenomen door de markt. En wetende dat Rusland nu al 2x zoveel graan heeft gekocht dan vorig jaar, verwacht ik niet veel prijsdruk van die kant.
  • Op dit moment verwacht men dat Reagan nog de meeste kans maakt om tot Amerikaans president gekozen te worden. Omdat dit jaar al de basis gelegd is voor de overheidstekorten in 1982, moeten we er niet op rekenen dat de daarmee samenhangende inflatie in Amerika (en elders) snel veel minder zal worden. En helemaal niet als Carter herkozen wordt.
  • “De hoge koers van de dollar”. Deze bewering staat tussen aanhalingsteken, want in feite praten we niet over een gestegen dollar, maar over een gedaalde gulden en Belgische frank. Als u de goudprijs in guldens dan ook bekijkt ziet u dat deze minder dan 10% is gedaald. Dit duidt erop dat u als belegger in goud in feite niet zoveel armer bent geworden, doch meer kans op winst heeft zodra de koers van de dollar weer omlaag gaat.

    Het bovenstaande geeft m.i. genoeg vertrouwen om uw belegging in edele metalen en mijnaandelen te handhaven en te overwegen om rond $ 600 per, ounce meer te beleggen in deze vormen.

    Onderstaand volgt een artikeltje van een gastschrijver over,een aftrekpost voor Nederlandse belastingbetalers. Het is, vanzelfsprekend, volkomen legaal en kan ook voor de wat kleinere belegger best wel eens interessant blijken.