“…The State is the organisation of robbery systematised and writ large. Thestate is the only legal institution in society that acquires its revenue by the use of coercion, by using violence and threat of violence on its victims. The state is, therefore, a centralized, regularised organisation of theft”

(Murray Rothbard 1926-1995)

Vrije markt anarchisme is een radicale, of consistente, variant van het liberalisme. Vrije markt anarchisten (of Anarcho-kapitalisten) staan een maatschappij voor waarin respect voor het individu centraal staat. Omdat de staat per definitie op dwang en geweld berust wijzen anarcho-kapitalisten de staat af als een criminele organisatie. Als alternatief stellen zij een samenleving voor op basis van prive-eigendom, de vrije markt en vrijwillige cooperatie. Om zich te onderscheiden van communisten en aggressieve activisten noemen anarcho-kapitalisten zich ook wel vrije markt anarchisten, individualistische anarchisten of rationele anarchisten.

Dit is een Nederlandse samenvatting van onze uitgebreide Engelse Anarcho-Capitalism pagina. Het bevat links naar relatieve Nederlandstalige artikelen, interviews en een uitgebreide Nederlandstalige FAQ.

Zie Against Politics voor de theoretische basis van het vrije markt anarchisme. Om in contact te komen met de vrije markt gemeenschap zie Anti-State.com.

Artikelen

1 REACTIE

  1. een zeer interessante site met enorm veel informatie. onze site zoekt nog leden die willen discussieren over dergelijke staatsvormen en overtuigingen en we zoeken mensen met een grote overtuiging die actie willen voeren en constructieve oplossingen willen formuleren… wie wil ons helpen?

    http://www.deadfuture.tk

Comments are closed.