Verder lezen? Nederlandstalige boeken van Ayn Rand:

The Fountainhead:

Er zijn meerdere drukken verschenen, decennia geleden heeft Jan van Rheenen deze klassieker naar het Nederlands vertaald. Titel “De eeuwige Bron”. De nieuwste versie is te koop bij bol voor 25 euro Er is ook een oudere drukken te koop voor 45 euro bij bol. En er is een editie bij bol te koop voor 37 euro. Hoe dan ook is het veel leesvoer, 750 pagina’s. Klassieker, maar of het het beste boek is om mee te beginnen? Ik kom meestal niet door de werken van Ayn Rand heen. Er is overigens ook nog een oudere druk te koop voor 25 euro. Goedkoper is uiteraard een gebruikte versie in een antiquariaat. Voor een paar euro moet je kunnen slagen.

Atlas Shrugged

Atlas Shrugged is uiteraard ook vertaald. Als Atlas in staking. Diverse drukken. Nu nog te koop bij Bol voor ongeveer 40 euro. Vertaald in 2005 door Jan de Voogt, ISBN 9789021807768. Trek er maar een weekend voor uit. Duizend pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Ook deze moet tweedehands te verkrijgen zijn. Voor veel libertariërs, waaronder Hub, behoort dit boek tot een van de belangrijkste werken die ze in hun leven gelezen hebben. Ook deze staat in mijn boekenkast maar ook hier kwam ik niet echt doorheen.

We the Living

We the Living is vertaald als “De Vrijheid Gloorde”. Recensie op Libertarian.nl. Deze is slechts tweedehands te verkrijgen. Bij bijvoorbeeld boekwinkeltjes.nl voor ongeveer 15 euro

Anthem

Anthem is vertaald als Loflied. Vertaald door HGP Ringoir. Niet langer nieuw te koop. Goed leesbaar, 96 pagina’s. Recensie op Vrijspreker. Soms wat lastiger te verkrijgen, probeer deze site.Bij verre het toegankelijkste boek van Ayn Rand, nog geen 100 pagina’s.

Capitalism: the Unknown Ideal

Nederlandse titel is “Kapitalisme, het Onbegrepen Ideaal”. Kernachtige citaten uit de Nederlandse vertaling staan hier. Vertaald door HJ ten Broeke, vierhonderd pagina’s. Slechts tweedehands te koop, voor rond de tien euro. Probeer deze site. Een gratis maar zeer lelijk gescande pdf vindt u hier. Naast Ayn Rand bevat het boek ook bijdragen van andere auteurs. Vanuit historisch perspectief is de bijdrage van Alan Greenspan, hoofdstuk 9, genoemd “de aanslag op de integriteit” interessant. Hij betoogt hierin de morele superioriteit van kapitalisme boven overheidsinterventie.

Night of January 16th

Dit is een toneelstuk. Vertaald als “de nacht van de zestiende januari. Vertalers Caro van Eyck en Dirk Sternheim. Zeer zeldzaam. 61 pagina’s.

The new fascism, rule by consensus

Oorspronkelijk in 1965 verschenen, in 1983 vertaald door HJ ten Broecke. Pamfletje van 22 pagina’s. Nederlandse titel: Na de roes van de verzorgingsstaat de kater van het fascisme? Het nieuwe fascisme, regeren bij algemeen akkoord. Dit pamfletje is lastig te verkrijgen. Het is echter ook als hoofdstuk 20 opgenomen in het boek, kapitalisme, het onbegrepen ideaal. Daarnaast is er een gratis downloadbare pdf.