Onder deze kop publiceerde het blad FORBES een hoofdartikel over de actuele situatie betreffende de revolutie van de Informatie Maatschappij. (Zie ook de beschrijving van het boek “THE SOVEREIGN INDIVIDUAL” elders in dit nummer.)

Er worden voorbeelden gegeven die duidelijk laten zien dat de “natie-staat” in een crisis komt en drastisch zal veranderen, of verdwijnen. De wapens die daarvoor gebruikt worden, zijn geen kanonnen of bommen. Het zijn het INTERNET en SOFTWARE, met in het bijzonder de (de)-codeerprogramma’s. Niet alleen voor het geschreven, maar ook voor het gesproken woord.

Iedereen die niet wil dat zijn communicatie door anderen kan worden bekeken of beluisterd, of dat nu door de overheid of door de concurrent is, kan dat nu met de bestaande programma’s al bereiken.

Walter Wriston, de vroegere voorzitter van Citybank, schrijft in zijn boek:” The twilight of Sovereignty” over het belang van cryptography en zegt dat de overheid daar niets tegen kan doen. De overheid probeert wel op allerlei manieren een grip te krijgen op het Internet en de encryptie. Maar, zegt de schrijver van het artikel, dat is vergelijkbaar met het bestrijden van moordaanslagen door het reguleren van de verkoop van keukenmessen.

(Enkele dagen geleden op teletekst: “Zeer gevaarlijke medicijnen open reten. In Amerika is een man (één man!!) overleden als gevolg van het gebruik van medicijn die hij via het Internet gekregen had. Minister Borst wil nu met Service Providers gaan bekijken hoe door de wet geregeld kan worden dat er in Nederland geen medicijnen op het Internet worden aangeboden. Op zich, om te lachen. Maar wat denkt u ervan als dit wordt doorgetrokken als: In Amerika is een man overleden als gevolg van een auto-ongeluk. Laten we daarom in Nederland alle auto’s verbieden.)

Elektronische betalingen, cybermoney, zijn verwant aan systemen als Visa en Mastercard, met het extra voordeel dat ze anoniem gemaakt kunnen worden.

Het artikel stelt dat de encryptie-technologie de beste ontwikkeling is voor een grotere individuele vrijheid, libertarisme, sinds het “recht om wapens te mogen dragen”. (USA!)

Professor David Friedman van de Universiteit van Californië noemt encryptie de belangrijkste privézaak van het decennium, en mogelijk ook de belangrijkste politieke zaak. De voordelen zullen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Het zal een verandering teweeg brengen naar een vrijere en interessantere maatschappij.

Op dit moment wordt er al veel met cybermoney gewerkt met kleine bedragen. Maar hierdoor zal het vertrouwen groeien en zullen ook grote bedragen deze weg vinden. Onder andere zijn ook grote banken en bedrijven, als Citycorp, Microsoft, Digital Equipment Corp. en Nomura met dergelijke systemen bezig.

Als u een Internet bedrijf wil hebben in een Caribisch belastingparadijs, kunt u contact opnemen met “Offshore Information Services Ltd” op www.offshore.com.ai. Deze zaak is opgericht door Vincent Cate, die alles voor u wil regelen voor $ 1500.-

Dit is een legale activiteit; tenminste als u alles opgeeft aan de overheid!

Ook is er een programma “anonymizer”, dat het mogelijk maakt om geheel anoniem op het net te werken en dat geen “spoor” achterlaat.

Alan Greenspan, voorzitter van de Federal Reserve, een vroegere volgeling van Ayn Rand, voorziet dat deze systemen zullen leiden tot privégeldsoorten.

Het artikel eindigt met: We weten niet waartoe dit alles zal leiden. Maar de gevolgen voor de politiek, economie en menselijke vrijheid zullen enorm zijn. De 20ste eeuw was de eeuw van de Grote Oorlogen en Grote Overheden – fascist, communist, welvaart staat.

De 21ste eeuw wordt iets dat compleet anders zal zijn!

(Meer artikelen over encryptie zijn beschikbaar op FORBES.)