Een van onze leden, een kleine ondernemer, schreef ons de volgende suggestie, die, alhoewel totaal onwettig, toch de moeite waard is om hier te vermelden, om aan te tonen hoe slecht onze geleide economie met al zijn sociale wetjes draait.

Deze ondernemer maakte de volgende regeling met een van zijn gehuwde secretaresses.

Bruto salaris per maand Hfl. 2.500,-
Netto salaris na sociale lasten en belasting Hfl. 1.480,-

De secretaresse wordt ontslagen en een W.W. uitkering aangevraagd, die Hfl. 1.250,- netto per maand bedraagt.

De secretaresse blijft volledig werken, behalve de tijd nodig voor haar meldingsplicht, maar die tijd haalt zij in de avonduren in. Want boven de uitkering van Hfl. 1.250,- van de W.W. ontvangt zij nog Hfl. 800,- zwart. Haar netto salaris is nu Hfl. 2.050, – , dus een verhoging van Hfl. 570,- per maand op de toestand voor haar z.g. ontslag.

De ondernemer is ook vreselijk tevreden. Hij moest voordien Hfl. 2.500,- betalen plus Hfl. 530,- sociale lasten, wat op Hfl. 3.030,- uitkomt. Hetgeen betekent, dat hij nu i.p.v. Hfl. 3.030,- per maand, slechts Hfl. 800,- zwart betaalt en een winst maakt van Hfl. 2.230,- per maand op één werknemer. Dit is op jaarbasis Hfl. 26.760,-

Wij kunnen ons voorstellen waarom deze zaken steeds vaker en steeds ingenieuzer worden bedacht en het wordt tijd, dat de kleine ondernemer zijn tijd weer kan gaan spenderen aan productieve zaken en niet aan deze negatieve, onwettige manieren om toch nog het hoofd boven water te kunnen houden.

1 REACTIE

  1. Ik vind deze truc van de “kleine ondernemer” juist een mooie truc. Deze maatschappij zit nou eenmaal niet zo in elkaar dat je het altijd op de eerlijke manier kan winnen.

Comments are closed.