De sentimenten rond de $ zijn moeilijk te volgen. Nogmaals volgens alle wetten van de zwaartekracht moet en zal de $ dalen. Wat weerhoudt dan zo’n daling, of sterker waarom blijft de dollar vast? Hoofdzakelijk is het de hoge rente in de U.S. die mensen er toe overhaalt om hun gelden in de dollarsfeer te beleggen. Die hoge rente is er omdat meneer Reagan toestaat dat het overheidstekort een voor de U.S. gigantische omvang heeft/krijgt. Door dit tekort moet die overheid veel lenen en dat houdt de rente omhoog. Verder speelt een rol dat “men” vindt dat de Amerikaanse economie goed draait en dat daarom een belegging in de U.S. een goede zaak is.

Ik kan heel ver meegaan met dit laatste, maar ik zou graag met het volgende rekening willen houden:

– de dollar kan nu best wel wat omlaag, daardoor zal het totaalresultaat van $- beleggingen wat lager worden (wat je wint op de belegging, verlies je voor een deel op de dollarkoers).

– De Europese en Japanse economie, aangezwengeld door de U.S. motor, draaien nu ook goed en geven goede mogelijkheden om in aandelen te beleggen. Vooral de Nederlandse, Duitse en Japanse aandelen zie ik dan nog als kansrijk.

Met een stijgende dollar en het sentiment daarover, zitten we in een voor goud slechte atmosfeer. Hoewel U kunt zien dat er in guldens of Bfr. weinig prijsdaling heeft plaatsgevonden. Zoals altijd in een dalende of stijgende markt, hoort U nu van alle kanten adviezen die allemaal de richting uitgaan van wat de koers gisteren deed. Dus was er de laatste tijd een goudprijsdaling, dan hoort U nu adviezen die een verdere daling suggereren. Op zich zit daar natuurlijk wat in; net als het weer voorspellen; de kans is erg groot dat als het vandaag koud is, het morgen ook koud is. Maar eens wordt het zomer en dat geldt ook voor de goudprijs. Zeker als bijna iedereen verdere dalingen verwacht is het zaak op te letten en te bezien of er geen aankopen gedaan kunnen worden. Let wel wij kopen pas op de weg omhoog.

Flash Info: zojuist is Flash Info 8 verschenen. Daarin wordt geadviseerd hoe op AKZO beleggingen een aardig resultaat te behalen. U kunt deze Flash Info aanvragen door een kaartje naar de redactie van de Vrijbrief te sturen.

Laatste nieuws: de beurs vond de resultaten van Hoogovens minder goed dan verwacht. De koers viel daarmee 10% omlaag. Wij vinden dit een mooie koopkans.