Groeien bomen tot in de hemel? En zo ja, waar ligt die hemel dan wel op beleggingsgebied?

Als je de koersstijgingen van de afgelopen tijd bekijkt, bekruipt je het gevoel dat die hemel akelig dichtbij ligt. Waarom akelig dichtbij? Omdat u, net als iedereen, weet dat iets niet ongelimiteerd in waarde kan blijven stijgen. Achter een top ligt een dal.

Wat betekent dit in de beleggingspraktijk?

a) koop voorzichtig en dan hoofdzakelijk de achtergebleven fondsen. Achtergebleven zijn grondstoffenfondsen, basisindustrieën en inflatie bestendige fondsen.

b) verkoop sneller dan tot voorheen. Veel Europeanen zijn gewend om een gekocht aandeel nooit meer te verkopen. Dat is in de huidige maatschappij, waarin veranderingen steeds sneller plaatsvinden, niet verstandig. En zeker niet verstandig als de koersen al zo veel gestegen zijn. Het gezegde “van winst nemen wordt je niet armer” geldt vooral nu.

c) volg de grote lijnen op beleggingsgebied en bepaal regelmatig welke aandelen u het eerst zou verkopen. Komt er dan een reden voor u om wat te verkopen, dan bent u voorbereid en kunt u tamelijk snel handelen.

d) houdt rekening met een voorlopig stabiele rente. Daarmee wil ik zeggen: de rente zal voorlopig niet veel stijgen of dalen. Daarna (ca. 1/2 jaar?) komen er ongetwijfeld weer rentestijgingen. Van rentestijgingen hebben vooral langlopende obligaties last dus zou u die nu geleidelijk moeten gaan verkopen.

Concreet: bij

a) koopwaardig zijn nog steeds AKZO, Arbed, Lufthansa, Schering Plough en de wat speculatievere zaken: warrants KLM en callopties Polaroid en Pennzoil. Grondstoffen: Asarco, Homestake, Bougainwille, Western Mining Austr. en de wat speculatievere zaken: Zuid-Afrikaanse goudmijnen; Randfontein.

b) de hier als aankoop geadviseerde warrants Ahold kunt u met winst verkopen. Naar gelang uw aard, ook de Duitse warrants kunnen verkocht worden, alsmede Volkswagen, Jaguar, Commercial Union en Thyssen. (Zie Vrijbrief nr.91)

c) Schrijf korte termijn opties op hoge koersen (jan./febr. calls schrijven die flink “out-of-the-money” zijn) tegen aandelen die u bezit. Stijgen uw aandelen verder, dan heeft u een leuke winst, dalen ze dan heeft u toch wat extra verdiend.