Vorige maand kon u in deze rubriek lezen dat ik goud en vooral zilver aanraadde te kopen. In de tijd tussen het schrijven van dat artikel en toen u het ontving, werden we nog eens met de neus op de feiten gedrukt, namelijk dat behalve het doen van de juiste belegging; ook het tijdstip waarop van enorm belang is.

Was het tijdstip vorige maand goed wat betreft goud (toen ongeveer $ 480 per ounce en nu $ 500 per ounce), met zilver hadden we beter wat kunnen wachten (toen $ 23 per ounce en nu $ 15). Dat zilver véél lager ging dan ik verwachtte, kwam voornamelijk doordat een groep van heel grote zilverspeculanten, die voor miljarden dollars hadden gekocht, o.a. door de hoge rente gedwongen werden om een gedeelte van hun zilver te verkopen. Daardoor ontstond er een enorme druk op de zilverprijs, die ook invloed had op goud en andere goederen. Hierdoor gingen verscheidene grote handelaars failliet en kwamen verscheidene banken in moeilijkheden (en zijn dat nog steeds).

Wat betekent dat nu voor het beleggen? Wel, de fundamentele redenen om goud en zilver te kopen zijn nog steeds van kracht, en gezien de prijzen, is er nu dus reden temeer om zilver te kopen. Zilver zal procentueel het meest stijgen.

Dat stijgen zou nu wel eens snel kunnen gebeuren, al verwacht ik dat het toch nog weer een hele tijd kan duren voordat de hoge niveaus van dit jaar overschreden worden. Het ziet er namelijk naar uit dat een recessie zich in de V.S. gaat doorzetten. Dat betekent dat er minder geld voor beleggen beschikbaar komt; spaarpotjes worden namelijk in slechte tijden opengebroken, wat voor goud en zilver minder stijging inhoudt. Dat geldt in nog veel grotere mate voor aandelen.

De afgelopen stormachtige dagen in de goud- en zilvermarkt hadden naar verhouding vrij weinig invloed op de goudmijnaandelen.

Wanneer de goud- en zilverprijzen weer omhoog gaan, is het wellicht aan te raden om eens na te gaan of uw sieraden wel voldoende verzekerd zijn. Het kan helemaal geen kwaad om elke 2 jaar naar uw juwelier te gaan en hem voor een gering bedrag een officiële schatting van de waarde te laten maken. Deze schatting dient dan als uitgangspunt voor uw verzekering. Recentelijk vertelde ik u hoe u gouden (en zilveren) Panamex muntjes kon kopen; nu kan het nóg eenvoudiger:

Het Libertarisch Boekcentrum is één van de Panamex agenten geworden. Uw orders of aanvragen voor documentatie kunt u dus vanaf nu aan het Libertarisch Boekcentrum richten. (Voor het adres zie a.u.b. de maandelijkse boekbespreking elders in dit nummer.)

De Vrijbrief kwam niet alleen met de primeur om metrische gouden muntjes aan te kondigen, doch kan u nu ook meedelen dat een van Nederlands grootste banken genoemde munten in de komende maanden in haar verkoopassortiment gaat voeren. Dit betekent een nóg grotere verhandelbaarheid en weer een stap in de richting van gezond geld.

Onder “gezond geld” versta ik een algemeen erkend middel van waarde, dat makkelijk transportabel, houdbaar en deelbaar is.

Welnu, goud en dan puur goud dat moeilijk te vervalsen is, past precies in deze definitie.