De afgelopen maand heeft weer het nodige gejojo te zien gegeven.

De rente ging in Amerika eindelijk wat omlaag en dus een dalende dollar op de internationale valutamarkten. “Wat interesseert mij dat nou”, zult u misschien zeggen.

In zoverre interesseert u dat minstens als u (nog) Amerikaanse aandelen heeft, n.1. zelfs al blijft het aandeel in dollarwaarde hetzelfde, gerekend naar uw zuurverdiende guldens of franken daalt het betreffende aandeel als de dollar omlaag gaat. En natuurlijk komen de klappen nog harder aan als het Amerikaanse aandeel ook nog eens in dollarwaarde daalt,

Zeker in deze tijd is het ondoenlijk om te zeggen DE Amerikaanse aandelen zullen dit of dat doen. Toch wil ik me hier in zoverre bloot geven dat ik in het algemeen,weinig stijging, doch eerder nog daling van de “Amerikaantjes” verwacht. Laten we het zo stellen: dat ik in de oliefondsen, de mijnen, sommige energiebedrijven minder risico tot verlies zie dan in de andere aandelen.

Maar over risico geschreven, als u naar uw netto resultaat kijkt aan het eind van 1980 betekent dat dat u in dit geval eerst 10% moet verdienen in verband met uw risico t.o.v. de dollar (een daling van 10% zit er wel in) én daarbij nog eens 8% in verband met de inflatie thuis. Samen is dat 18% alleen al om “quitte” te spelen. Zei er nog iemand iets over speculatief beleggen?

Goed, dan gaan we het veiliger aanpakken. U koopt dollarobligaties die u elk jaar 13% op uw investering geven. Van die rente wordt door de belasting zeg 6% afgehouden en met het 10% dollarrisico schiet u er dus 3% bij in. Dat verlies zou dan gecompenseerd kunnen worden als de rente in Amerika daalt. Dit betekent namelijk dat de obligaties zelf meer waard worden, maar zelfs dat is niet helemaal waar. We hebben ook nog 8% inflatie, zodat de waardestijging 1 in dollarobligaties minstens 11% zal moeten zijn om quitte te spelen.

Hoe gaat dat dan met Nederlandse of Belgische obligaties? U krijgt thans een redelijke rente op.de nieuwste Belgische obligaties of, als het grote bedragen zijn, op termijndeposito’s in Belgische franks. De Nederlandse aandelen staan laag en kunnen nog lager. Daarom zult u zich over enige maanden waarschijnlijk kunnen oriënteren op Nederlandse fondsen. Op dit moment, lijkt het daarvoor nog te vroeg.

Goud, zilver en goudmijnen zijn zich na de roerige afgelopen maanden wat aan het stabiliseren. Goud blijft zo rond de $ 500 hangen en zilver rond de $ 13 a 14.

Vanzelfsprekend hebben goudmijnen hun deel in de daling ook gehad. Gunstig daarbij was echter dat de procentuele daling in de gemiddelde mijn veel minder was dan bij goud zelf. Dus degenen die goudmijnen hebben, zitten redelijk goed, niet in het minst vanwege de hoge dividenden. Voor de komende maand verwacht ik weinig prijsveranderingen in goud, zilver en een lichte stijging voor de gouden zilvermijnen. Dit alles onder de aanname van geen nieuwe Iran- of andere crisis.

Het devies blijft hetzelfde: U kunt thans in kleine porties edele metalen kopen. U houdt daarmee uw gemiddelde aankoopprijs redelijk laag. Zelfs al zou goud nog even de $ 400-grens testen. Mocht dit laatste gebeuren, dan kunt u met beide handen kopen, nu kopen geldt zeker voor degenen die nog geen goud of zilver in hun portefeuille hebben.