HOW I FOUND FREEDOM IN AN UNFREE WORLD door Harry Browne

Harry Browne is vooral bekend om zijn zeer eigenwijze en verstandige beleggingsadviezen waarover hij meerdere boeken geschreven heeft. Daarnaast zijn zijn economisch-politieke voorspellingen doorgaans uitgekomen.

Harry Browne heeft ook geschreven over de allerbelangrijkste belegging die je kunt maken: jezelf.

In het zeer leesbare How l Found Freedom In An Unfree World beschrijft hij in het eerste deel de belangrijkste Valkuilen waar hij (en ik) en de meeste mensen voortdurend in donderen, waarmee je je eigen vrijheid beperkt. Dit zijn valkuilen zoals het verwarren van van gevoelens met gedachten, geloven in overheid, je laten verknechten aan een groep, wanhoop of onbaatzuchtigheid.

De vele mogelijkheden waarom je niet vrij bent, worden uitgebreid met voorbeelden beschreven.

Het tweede deel bevat (concrete) suggesties hoe vrij te worden, o.a. door de valkuilen te vermijden. Bijvoorbeeld: vrijheid van relatie-problemen, onzekerheid, uitbuiting en het zich anders voor doen dan je zou willen. Het laatste deel gaat dieper in op het maken van een nieuw leven voor jezelf naar je eigen wensen en een door jezelf te ontwerpen gedragscode (moraliteit), binnen de Libertarische context van volledig respect voor het individu (dus geen geweldsinitiëring).

‘How l Found Freedom:…’ is uiteraard geen boek van het genre fictie. Maar: zolang je de essentie van Harry Brownes ideeën (met of zonder lezing van zijn boek) niet tot je hebt genomen, zolang zal vrijheid een fictie voor je blijven.

Dankzij dit boek hervond ik na zeven jaren het Libertarisme op een duidelijker en consistenter wijze dan ooit tevoren. Ondanks dat dit boek een bestseller werd, zijn de meeste mensen (terecht) bang het te lezen. Er zijn zelfs Libertariërs die dit boek verfoeien. Een reden die wordt opgegeven is dat Browne’s ideeën leiden tot individuele vrijheid en niet tot de wil de samenleving te veranderen. Het boek had inderdaad tot gevolg dat velen de Libertarische (politieke) beweging in Amerika verlieten hetgeen als “browning-out” werd geëtiketteerd.

Wie daarvoor bang is heeft m.i. weinig van het Libertarisme begrepen. En wie denkt alleen maar vrij(er) en gelukkig te kunnen zijn in een Libertarische samenleving zal de verspreiding van de filosofie slechts benadelen. Een van de lessen van Harry Browne is dat je je alleen moet inspannen voor zaken waar jij baat bij hebt, en je goed bij voelt. Dat geldt evengoed voor Libertarische activiteiten.

Hoewel ik niet weet welke invloed het (her)lezen van dit boek op je zal hebben, misschien “browne” je “uit” en zeg je je abonnement op de Vrijbrief op, toch beveel ik dit boek van harte aan! Het kost misschien wat relaties maar je wint je zelf er mee!

Noot redactie: een Nederlandstalige samenvatting is in beperkte mate bij de redactie te bestellen.