Wanneer ik dit artikel schrijf heeft WallStreet juist een flinke daling achter de rug.

Natuurlijk was er een reactie omlaag te verwachten, zoals ik hier in december schreef: “bomen groeien niet tot in de hemel”. Echter de reden van de daling en daarmee vermoedelijk ook het dalen van de aandelenmarkten in Europa, is wat vreemd, namelijk vanwege de rente. Wat is het geval? Doordat de werkeloosheidscijfers wederom gedaald zijn in de VS (een goed teken dat de economie daar goed draait) verwacht “men” dat de rente gaat stijgen. En inderdaad, stijgende rente is niet echt goed voor aandelen. Maar de reactie op de aandelenmarkt is dan wel om de verkeerde reden: de hogere rentekosten zullen bij de meeste bedrijven minder invloed hebben dan de beter draaiende economie.

Kortom, laat de daling nog even uitwoeden en koop dan callopties en aandelen. Fundamenteel draait de zaak nog steeds erg goed. Dus kunnen er in de VS en Nederland nog best wat stijgingen komen.

Concreet:

a. Koopwaardig zijn nog steeds Arbed, Kon. Olie. De grondstoffenfondsen worden, wat mij betreft, steeds koopwaardiger: betere economie = meer grondstofgebruik, hogere rente = meer inflatieangst.

Op het kooplijstje staan: Asarco, Homestake, Bougainville, Western Mining Australië en Riv Tinto Zinc. Vul deze bon in, of geef hem aan een relatie: Ook de wat speculatieve mijnen in Zuid-Afrika: Vaal Reefs en Rand Fontein.

b. de adviezen van december:

Warrants KLM: aanhouden.

Callopties Palaroid en Penzoil: enorme winsten die in veiligheid gebracht moeten worden, dus verkopen.

Indien u op advies toen AKZO gekocht heeft, zou u nu callopties april 160 op ƒ 9,- kunnen schrijven.

Overigens hebben slechts 100 AKZO aandelen zodoende genoeg winst opgeleverd om uw Vrijbrief-abonnement voor de volgende 100 jaar te betalen! (bij gelijkblijvende abonnementsprijs)