Vanzelfsprekend dient in dit artikel begonnen te worden met de aandelenkoersstijgingen. Enorm en dat zal nog wel even zo blijven. Maar let U op. Ik schreef al eerder dat de bomen niet tot in de hemel blijven groeien. Het wordt nu dus noodzakelijker om U defensief op te gaan stellen.

Defensief betekent in deze markten:

  • schrijf call-opties tegen Uw aandelen (stijgt het aandeel, dan behoudt U Uw call-optie premie èn ontvangt U een hogere prijs voor Uw aandeel, terwijl U, als de koers daalt, extra geld vanwege de optie krijgt).
  • we gaan zoeken naar achtergebleven aandelen / markten. Zoals hier al eerder gemeld: KLM, Alcan, Inco, NZ $ obligaties en de nog steeds stijgende Kon. Olie.
  • ook goud wordt weer interessant.
  • blijf uit financiële waarden (banken etc.)

Goud

Vanwege de US $ daling, stijgende inflatie, onrust in Zuid Afrika en Midden Oosten plus de schuldencrisis zie ik mogelijkheden tot stijging van de goudprijs. Dat zelfde geldt voor de meeste andere grondstoffen: platina en koper vooral. Kruger Randen en andere munten zijn goede gouden beleggingen.

Wilt U iets speculatiever, dan kunt U overwegen om ASA (een Amerikaans, Zuid Afrikaans goudmijn fonds) op $ 38 te kopen. Het aardige hierbij is dat wanneer dit fonds vandaag geliquideerd zou worden U de koers + 32 % zou krijgen. Anders gezegd: U heeft hier een buffer van 32%. Verder is het aardig dat U hier opties tegen kunt schrijven.

Olie

Saoedi Arabië heeft iedereen even laten zien wat ze kunnen (en dan nog maar voor een deel). Terwijl iedereen denkt dat zij de olieproductie enorm hebben opgevoerd, hebben zij slechts in enkele weken hun drijvende voorraad op de markt gebracht.

Dit om in één klap een flinke olieprijsdaling teweeg te brengen waar alle OPEC en niet-OPEC landen zich goed beroerd van zullen voelen. De gedachte hierachter is dat S-Arabië verwacht dat de OPEC landen weer luisteren naar S-Arabie èn dat zoveel nieuwe plannen voor olie-exploratie gecanceld worden dat binnen korte tijd de olieprijs van $ 14 naar $ 20 gaat. Als U met dit miljarden $ poker spel mee wilt spelen kunt U gerust op S-Arabië gokken (zij hebben de kaarten in handen!). Dat meespelen kan door Kon. Olie te kopen en ook door calls Texaco en Pennzoil te kopen. (Die calls zijn wat speculatiever).

O ja, valt het U ook op dat je nooit meer wat hoort over energietekorten, Club van Rome enz.? De huidige gebeurtenissen geven wel aan dat we geen tegenargumenten meer hoeven te poneren.

Het Tin kartel gebeuren

Het Tin kartel, waarin producerende è4n (verbazingwekkend) consumerende landen meededen, heeft jarenlang de tinprijs kunnen dicteren.

Wij als vrije-markt mensen “verbazen” en zien mogelijkheden in kunstmatige marktsituaties. Ook hier bleek dat een prijs niet oneindig kan stijgen of gecontroleerd kan worden, zelfs niet met miljarden dollars achter de hand. Het Tin kartel plofte in elkaar en dat zal net zo met OPEC etc. gebeuren, omdat een prijs uiteindelijk door vraag en aanbod tot stand komt en niet door wensen, politici, wenselijkheden, etc.