Goud weer op 38,7!!

Met bovenstaande kop bedoel ik dat er weer wat goudkoorts is opgetreden. U heeft toch zeker wel gekocht na ons artikel in het meinummer?

Was op 30 mei het gerucht van gedode gijzelaars nodig om de goudprijs wat te laten stijgen, de daaropvolgende dagen bewezen dat er ook andere redenen, met meer realiteitsgehalte aanwezig waren. Laat ik u hier wat van die factoren noemen:

  • Het Internationale Monetair Fonds verkoopt geen goud meer. Dat betekent een flinke hoeveelheid minder goud op de markt en dus kan de prijs omhoog.
  • De V.S. verkopen voorlopig ook geen goud meer.
  • De dollarrente is fiks omlaag en dus vinden veel mensen het risico om dollars te houden te hoog gezien de (rente)beloning die daartegenover staat.
  • Rusland en Zuid-Afrika verkopen al maanden minder goud dan normaal; waarbij het zo schijnt te zijn dat Rusland enorme kredieten in Zwitserland heeft kunnen krijgen, zodat voor toekomstige graanaankopen weinig goud verkocht hoeft te worden.
  • De geldkraan in de V.S. wordt weer helemaal opengezet; de inflatie is al stijgend. Het is nog niet geheel duidelijk of dit eerst tot hogere rente en dus hogere dollarprijs leidt, of dat er meteen een goede stijging in de goudprijs komt,

Samengevat: er zijn genoeg redenen om, zeker als u nog geen goud heeft, alsnog stap voor stap te kopen. Doet u dit wel in gedeeltes, zodat uw gemiddelde aankoopprijs gunstig is. (Op 14 juni toen dit artikel geschreven werd, bereikte goud $ 580 per ounce, een stijging van 10% in één week. De kans dat u nog op $ 560 of $ 540 kunt kopen is zeer reëel, maar weegt u dit zelf af, met het risico dat u niet meedoet aan dé rit naar $730).

Het wordt weer herhalen van voorgaande artikelen: The Wall Street Journal. Als goud goed is, zijn goudmijnen ook goed. In ons “Total Investment Services” bulletin beargumenteerde ik dat eind april, en inderdaad, alleen gisteren al stegen ze meer dan 10% in waarde. Dit bulletin kunt u gratis ontvangen door even een kaartje naar het Belgische redactieadres te sturen.

Zilver is nu een apart verhaal. De onrust hier na het Hunt-debacle begint iets te verstommen. Het klinkt boud, maar ik geloof dat, nu iedereen afwacht en voorzichtig is met kopen, het nu een goede gelegenheid is om weer zilver aan te schaffen, Alleen moet u zilver niet zien als een metaal waar u actief mee kunt handelen. Dat bestraffen de banken onmiddellijk door b.v. in Nederland f 100,- per kg. tussen de aan- en verkoopprijs te zetten. Voeg daar in België 18% en in Nederland 4% BTW bij en dan weet u het wel. | Wat dat laatste betreft is het de moeite waard om met vakantie Luxemburg aan te doen, daar is men nog niet zo ‘ontwikkeld’ om BTW op edele metalen te heffen. (Het bedrag dat u met deze tip uitspaart is, dacht ik, meer dan voldoende om twee geschenk-abonnementen te geven!).